20 Haziran 2009 Cumartesi

SQL SERVER Temel Veri Tipleri

Karakterler
Karakter veri türleri karakter dizilimlerini içerir. Dört farklı karakter türü, uzunlukları ve depolama özellikleri açısından çeşitlilik gösterirler.
* char
* varchar
* varchar(max)
* text
Char veri türü, sabit boyuttaki dizilimleri depolamak için kullanılır. Daha önce belirtildiği gibi, bu veri türünün maksimum uzunluğu/boyutu 8,000 karakterdir ki bu, eski versiyonlardaki 255 karakter limiti bağlamında kayda değer bir artıştır. Bir değişken veya bir tablo sütunu nominal boyutundan daha kısa boyuttaki bir dizilimle atanmışsa, bu değişken belirli alan uzunluklarını doldurmak için ardındaki boşluklarla tıkanmıştır.
Varchar veri türü 8,000 karakter uzunluğa kadar olan çeşitli boyutlarda dizilimleri depolar. Uzunluğu nominal boyuttan az olan karakter değeri bir sütuna veya bir değişkene atandığında SQL Server peşinden boşluklar eklemek yerine onu olduğu gibi kaydeder. Varchar veri türleri dizilimin uzunluğunu kaydetmek için 2 ilave byte kaplar/tutar.text veri türü büyük miktarlardaki datayı depolamak için kullanılır. Tek bir alan 2GB (231 - 1 byte) bilgiye kadar depolayabilir. Sadece 16 byte pointer tabloda depolanır. Bu nedenle ilave işlem, metin sütunlarının kullanımıyla ilişkilendirilir. Metin değerleri işlemi için bazı özel fonksiyonlar bulunmaktadır.Not
text veri türlerini kullanmaktan kaçının çünkü Microsoft, SQL Server’ın gelecek versiyonlarında bunu kaldırmayı planlamaktadır. Onun yerine yeni varchar (max) veri türü kullanılmalıdır.
Varchar (max), varchar veri türü gibi görünür ve işler ancak dahili yapı ve işlevselliği daha çok metin veri türü gibidir.

Unicode Karakter Dizilimleri
Microsoft Sql Server 2005 non-ASCII karakter setleri kullanan Unicode datayı depolamak için dört karakter veri türüne sahiptir. Bunlar char, varchar, varchar (max) ve metin veri türlerine eşdeğerdir ve aşağıdaki gibi adlandırılırlar:
* nchar
* nvarchar
* nvarchar(max)
* ntext
Bu yeni veri türleri ile eski veri türleri arasındaki fark; yeni veri türlerinin karakter başına 2 byte kaplayan Unicode karakterlerini tutabilmeleridir. Bu nedenle, depolayabildikleri maksimum dizilim uzunluğu, eski veri türlerindekinin yarısıdır.

Tarih Ve Saat Veri Türleri
SQL Server tarih ve saati depolamak için iki T-SQL veri türünü destekler:
* datetime
* smalldatetime

Tam Sayılar
SQL Server 1-, 2-, 4-, and 8-byte tamsayıları destekler. Bit veri türü mantıksal doğru ve yanlış değerleri temsil eden 1 ve 0 depolamak için kullanılır. Aşağıdaki tablo tamsayı veri türlerini, depolama boyutlarını ve değerlerin aralığını listeler:

int veri türleriyle ilgili en güzel şey küçük alanda oldukça fazla sayı depolayabilmesidir. Bu nedenle sık sık anahtar değerler (key values) için kullanılırlar. Ana anahtarın veri türü int ise tablo dört milyara kadar kayıt depolayabilir ki miktar herhangi bir amaç için oldukça yeterlidir. Bu nedenle tablonuzun boyutundan emin değilseniz ana anahtar olarak int kullanın.

Parasal Veri Türleri
Money and smallmoney veri türleri ondalık sayıların precionları ve küçük boyuttaki gerçek sayılar arasındaki uzlaşma/orta yoldur. Smallmoney 4 byte kaplar ve int sayılar gibi aynı dahili yapıyı kullanır. Veri ondalık noktadan sonra dört basamağa kadar olabilir. Bu nedenle –214,768.3648 ile 214,768.3647 aralığındaki sayıları smallmoney veri türünde depolayabilirsiniz. The Money veri türü bilgiyi yerleştirme için the bigint veri türüyle aynı yapıyı kullanır. Depolama için 8 byte kullanır, o yüzden değerleri -922,337,203,685,477.5808 ile +922,337,203,685,477.5807 arasında olmalıdır.
Parasal sabitler den önce $ veya diğer 18 para sembolünden biri gelebilir

Binary Veri Türleri�
Binary veri tipleri bitlerin diziliminin yerleştirilmesi için kullanılır. SQL Server dört temel çift değişkenli veri tipini, karakter veri türü ile benzer nitelikleri desteklemektedir:
* binary
* varbinary
* varbinary(max)
* image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder